KMO

II. ULUSLARARASI KATILIMLI POLİMERİK KOMPOZİTLER SEMPOZYUM - SERGİ VE PROJE PAZARI TAMAMLANDI

    Yayına Giriş Tarihi: 29.11.2010  Güncellenme Zamanı: 07.05.2013 14:06:12  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 07.05.2013 14:06:45

`II. Uluslararası Katılımlı Polimerik Kompozitler Sempozyum - Sergi ve Proje Pazarı` olarak 26-28 Kasım 2010 tarihinde İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde tamamlandı. Sempozyumun açılışı sırasında Sırası ile Düzenleme Kurulu adına Prof.Dr.Gürel Nişli, EB SOYönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Çiçekci, CTP San.Der Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Hacıalioğlu ve KMO YK Başkanı Mehmet Besleme birer konuşma yaptılar. 200`den fazla yerli ve yabancı katılımcının olduğu gözlendi. KMO Başkanı Mehmet Besleme`nin sempozyum açılış konuşması şöyledir:

 "II. Uluslararası Katılımlı Polimerik Kompozitler Sempozyum - Sergi ve Proje Pazarı" olarak 26-28 Kasım 2010 tarihinde İzmir Tepekule Kongre ve  Sergi Merkezinde tamamlandı.

Sempozyumun açılışı sırasında Sırası ile Düzenleme Kurulu adına Prof.Dr.Gürel Nişli, EB SOYönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Çiçekci, CTP San.Der Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Hacıalioğlu ve KMO YK Başkanı Mehmet Besleme birer konuşma yaptılar. 200‘den fazla yerli ve yabancı katılımcının olduğu gözlendi.
KMO Başkanı Mehmet Besleme‘nin sempozyum açılış konuşması  şöyledir:

 

Değerli katılımcılar,
Sevgili meslektaşlarım,

Birincisini, 28–30 Kasım 2008 tarihleri arasında yine bu mekânda düzenlediğimiz, "Polimerik Kompozitler Sempozyum ve Sergisini" nin, ikincisine hoş geldiniz diyor, hepinizi Kimya Mühendisleri Odası adına saygı ile selamlıyorum.
Değerli katılımcılar;
Basitçe polimer yapıya sahip iki molekülün birleştirilmesinden oluşan malzemeler dediğimiz polimerik kompozitler, diğer  malzemelere oranla bugün daha fazla tercih edilir durumdadır. Çok hafif olmaları, korozyona ve aşınmaya karşı dayanıklılığı, kolay işlenebilir ve kolay şekil verilebilirliği, yüzey uygulamaları ve kalıplama kolaylıkları, yanmazlık ve şeffaflık gibi özellikleri bu tercihin ana nedenleridir.
Ülkemizde özellikle yapı malzemeleri olarak, bu polimerlerin çok büyük bir önemi vardır. Bugün dünyada üretilen polimerlerin yaklaşık %30u inşaat ve yapı endüstrisinde kullanılmaktadır. Yine otomotiv, gıda, iletişim, ulaşım, sağlık, uzay araçları, enerji vb. alanlar için bu malzemeler önemli bir girdi oluşturmaktadır.
Polimer kompozit malzeme teknolojisi hızla gelişmekte, sektör neredeyse her gün piyasaya yeni bir ürün sunmaktadır. Alışılmış malzemelere karşı, fiziksel ve kimyasal avantajları sayesinde pek çok alanda geleceğin malzemeleri olmaya devam edecektir. Hatta akıllı malzeme altyapısı nedeniyle, endüstriyel açıdan farklı yeni açılımlar sunacağı da kesindir.
Değerli katılımcılar;
İlk sempozyum sonucunda yayınladığımız ve kamuoyu ile paylaştığımız bildirgeden bazı bölümleri yeniden hatırlatmakta fayda görüyorum. İki yıl önce sonuç bildirgesinde, etkinlikten çıkarılan sonuçlardan önemli görülenleri, ilgililere ve yetkili kurumlara şöyle özetlemiştik;
Türkiye`de Polimerik yapıda malzeme üreten ve ürün geliştiren üretici ve alanda çalışan teknik personel, bilim ve teknoloji üretimine ışık tutan disiplinlerarası, birlikte çalışmanın bilincindedir. Doğru gelişmenin bu yolla sektöre, ülkeye ve topluma getireceği yararın kaçınılmaz olduğunun farkındadır.
Düzenlediğimiz sempozyumda, doğru gelişme için yetişmiş insan gücü gereksinimi uzman ve ara eleman eğitiminin önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle eğitim, bu alana ilişkin meslek okullarında, meslek yüksek okullarında, üniversitelerde lisans düzeyinde ilgili dersler açılarak, yüksek lisansta ise ayrı bir dal olarak yapılmalıdır. Bu gereksinim yurtdışından katılan değerli uzmanlarca da dile getirilmiştir.
Malzeme biliminde ve uygulamalarında katma değeri yüksek pek çok yönden daha iyi özelliklere sahip ve sürekli yeniliklere açık bir alan olan kompozitlerin, ülkemizde dünyadaki diğer ülkelere göre (% 3-7 arasında) daha hızlı gelişme(%9) göstermesi önemli bir pazar hacmi oluşturmaktadır.
Kompozit sektörünün, otomotivden kara, deniz, hava ulaşımı ve uzay çalışmalarına, tarım, sağlık, inşaat, enerji ve pek çok alanda uygulanabilmesi için çeşitli platformlarda temsil edilmesi gerekliliği açıktır.
Özellikle EBSO`nun önerilerinin katkısı ile NACE kodlama sisteminde C239100 (Aşındırıcı taş ürünlerin imalatı) veC239900 Kompozit ve Diğer Mineral Ürünler Sanayi olarak bir yer bulmuş, yapılan girişimler sonucu 67 meslek grubu sınıflandırılmasında ayrı bir grupta yer alması sağlanmıştır. Amaç bu alanda ülkenin gücünün arttırılması için sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarını sağlayarak, dışa bağımlılığı azaltan kaliteli ürün üretmek hedeflenmeli ve bunun için gerekli destek sağlanmalıdır. 
Alanın; eğitim ve kalifiye eleman yetersizliği, işçi sağlığı ve güvenliği, atıklarının değerlendirilmesi ve yönetimi gibi sorunları mevcuttur. Ülkemizde bu sorunların çözümüne yönelik yeni koordinasyonlara, ortak platformlara ve bu sektöre özgü organize sanayi kuruluşlarına ihtiyaç vardır.
Yine özellikle hammaddeye yönelik sıkıntıları mevcuttur. Ülkemizde girdi sağlayan, Petkim ve Cam Elyaf gibi kuruluşlar sektörün ihtiyacını tek başlarına karşılayamamaktadır. Bunun için yeni yatırımların desteklenmesi gerekmektedir.
Avantajlı konumu gereği kompozit malzemelere olan ilginin artması, ürün altyapısında kalitesizliğe ve kayıt dışılığa yol açmış, dolayısı ile sektörde haksız rekabet ortamını yaratmıştır. Bu nedenle, doğru planlama ve denetim zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Polimerik kompozit alanında, ürün kalite kontrolünü, uluslararası test ve standartlara uygun çalışma yapacak tam donanımlı akredite laboratuvarlara ihtiyaç ne yazık ki halen giderilememiştir. Sanayicilerin ve devletin birlikte, alt yapı maliyetleri yüksek bu laoratuvarları ortak bölgesel ve merkezi şekilde kurmaları mümkün ve ihracat açısından gereklidir.
Özellikle kompozit sektöründeki atıkların yönetimi, katı atıkların yok edilmesi ve geri kazanılması, enerjide kullanılması, bunun için toplama sistemine ilişkin üretici, devlet, meslek odaları, yerel yönetimlerin katılımlarıyla bir koordinasyon oluşturulması, bölgesel bir atık bankası kurulması ayrı bir önem taşımaktadır.
Evet, geçen sempozyum da, tespit ettiğimiz sorunlar ve çözüm önerilerimizin bir kısmı bunlardı.
Değerli katılımcılar,
Kimya Mühendisleri Odamız tarafından düzenlenen bu etkinlikte 3 gün boyunca, bilim insanlarımız, sektörde görev alan meslektaşlarımız yeni tespitlerde ve önerilerde bulunacaklardır. Hatta bu yıl özellikle bilimsel ve teknolojik paylaşımların yanı sıra, özellikle sektörün gelişimine yönelik oluşturulan proje pazarı etkinliğimizi daha da zenginleştirecektir. Sizlerin aktif katılımları ile ülkemizin polimerik kompozitler alanında geleceğine yönelik yeni ufuklar açacağı düşünüyorum.
Değerli katılımcılar,
Her ürün gibi bu kongremiz de bir emeğin sonucudur. Bu nedenle düzenleme, bilim, danışma ve yürütme kuruluna, katkı sağlayan bildiri sahiplerine, sergi alanında yer alan sektör temsilcilerine, odamız çalışanlarına, öneri ve soruları ile sempozyumu zenginleştirecek siz değerli katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz.
Sempozyumun ülkemize ve Kompozit Malzemeler alanına katacağı değerin, bundan sonraki yapılacak çalışmalarla daha da ileri götürülmesi umuduyla KMO adına hepinize saygılarımı sunuyorum.
Mehmet Besleme
KMO YK. Başkanı

Okunma Sayısı: 336

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME