KMO

GRİZU DEĞİL, TAŞERONLAŞTIRMA ÖLDÜRÜYOR!

    Yayına Giriş Tarihi: 21.05.2010  Güncellenme Zamanı: 23.02.2013 10:01:34  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Zonguldak’ta, Yapı –Tek adlı özel firmanın işlettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu ’nun (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait kömür ocağında 18 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen grizu patlaması sonucu 540 metre derinlikte mahsur kalan 30 madencinin 28 ‘ine bu sabah erken saatlerde ulaşılmıştır.

 Zonguldak`ta, Yapı –Tek adlı özel firmanın işlettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu `nun (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü`ne ait kömür ocağında 18 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen grizu patlaması sonucu 540 metre derinlikte mahsur kalan 30 madencinin 28 ‘ine bu sabah erken saatlerde ulaşılmıştır. 


Son beş ayda yaşanan üç kazada 60 kişi yaşamını yitirmiştir.10 Aralık 2009‘da Bursa‘nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen göçük sonrası mahsur kalan 19 işçi hayatını kaybederken, 22 Şubat 2010`da Balıkesir‘in Dursunbey ilçesinde meydana gelen grizu patlamasında 13 madenci hayatını kaybetmiştir. Türkiye‘de 1983-2009 arasında meydana gelen 13 büyük maden kazasının 10‘u grizudan kaynaklanmıştır. Türkiye Taşkömürü Kurumu verilerine göre 1955 yılından bu yana meydana gelen iş kazalarında 2 bin 687 işçi öldü, 326 bin 321 işçide yaralanmıştır.

Son üç kazanın ortak paydası ise; kazaların taşeron firmaların işlettiği ocaklarda çıkmış olmasıdır. 

Kömür üretimi, sevkiyatı, galeri açması, nakliye, pek çok safhada koordineli ve tek merkezden yapılması gereken işler ayrı taşeronlara verilmektedir. Birbirinden habersiz / koordinesiz ve iş güvenliği önlemlerini göz ardı ederek zamana karşı yarışarak çalışılmakta ve bu durumda kazaların en önemli nedenini oluşturmaktadır. 2005 yılında aynı müessesede işçiler, özelleştirme karşı direniş göstermiş madene hayati tehlike oluşturduğunu düşündükleri için deneyimsiz-eğitimsiz taşeron işçilerin girmesini engellemeye çalışmışlardır. Uzmanlar, teknoloji, bilgi, birikim  olmadan madene işçi sokulmasını bir cinayet olarak nitelendirmektedir.

2004 yılında Maden Yasasının değiştirilmesi ile kaza sayısında ciddi artış gözlenmiştir. Bu yasa ile TTK işleten değil işlettiren konumuna sokularak pasifleştirilmiştir. Devletin denetim mekanizmasının yetersizliği, şirketlerin kar hırsı ile pervasız davranışlarını körüklemektedir. Türkiye`de toplam 44 bin ruhsatlı maden ocağı bulunmaktadır. Ancak Maden İşleri Genel Müdürlüğü`ne bağlı sadece 250 teknik denetleme elemanı ile 44 bin madenin denetlenmesi mümkün değildir.

Kazadan hemen sonra Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN`ın yaptığı açıklamalar manidardır. Başbakan, kazaların olmasını "doğal" karşılanmasını beklemekte ve kazaların "neden"lerini incelenmesi gerektiğini belirtmektedir. İş kazalarının nedenleri sendika, meslek odaları uzmanları tarafından defalarca söylenmiştir. İş sağlığı ve güvenliği yasasını meslek odalarının önerilerine kulak tıkayarak çıkartmak kazaların devam edeceğinin habercisidir.

Özelleştirmeler ile taşeronlaştırma sistemi derhal durdurulmalı, maden ocaklarında iş sağlığı ve güvenliğini düzenleyen 176 sayılı ILO Sözleşmesinin imzalanması, TMMOB`nin görüşleri alınarak İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası acilen çıkarılmalıdır.

TMMOB
Kimya Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 231

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME