KMO

GTH BAKANLIĞIYLA İSTİHDAMI ZORUNLU PERSONEL’ İN GÖREVLERİ, EĞİTİMİ VE KURSLARINA YÖNELİK TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİK

    Yayına Giriş Tarihi: 07.12.2015  Güncellenme Zamanı: 07.12.2015 15:57:28  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 07.12.2015 15:57:22

04.12.2015 tarihinde TMMOB’ne bağlıZiraat Mühendisleri Odası,Gıda Mühendisleri Odası ile Kimya Mühendisleri Odamız GTHB Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman AYAZ’ın da katıldığı bir toplantı yapmışlardır.

Oda başkanları ve genel sekreterler düzeyinde gerçekleşen toplantıda İstihdamı Zorunlu Personel (İZP) meslektaşlarımızın sorunları ve çözüm önerileri konuşulmuştur.Konu ile ilgili olarak yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin üç odanın hazırlamış olduğu bir rapor GTHB` lığı yetkililerine sunulmuştur. Ayrıca İstihdamı Zorunlu Personel meslektaşlarımızaçalışma alanlarına yönelik Odalarımız ve Bakanlığımız işbirliğiyle kurslar düzenlenmesi ve meslektaşlarımızın sorunlarını çözücü hukuki düzenlemeler yapma konusunda çalışmalar başlatılmıştır.

GTH Bakanlığına Sunulan Rapor:

İSTİHDAMI ZORUNLU PERSONEL GÖREVLERİ, EĞİTİMİ ve KURSLARI

Ülkemiz, zengin yeraltı ve yerüstü kaynakları, Asya ve Avrupa`yı birbirine bağlayan jeopolitik konumu ve seksen milyona yaklaşan nüfusuyla dünya konjonktüründe önemli bir yere sahiptir. Üç tarafının denizlerle çevrili olması, iklim özelliklerinin olumlu etkisiyle birçok tarımsal ürünün kolayca yetiştiriliyor olması ve nüfusunun önemli bir kısmının genç olması bu önemi daha da artırmaktadır. Bu özelliklerinin küresel ölçekte değerli bulunması için  bilimsel esaslar çerçevesinde oluşturulacak kamu politikalarına ihtiyaç vardır. Evrensel anlayışta oluşturulmasına ihtiyaç duyulan politik yaklaşımların tutarlı ve bilimsel olabilmesi için eldeki verilerin rasyonel bir şekilde değerlendirilmesini ve planlamayı zorunlu kılmaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Meslek Odaları olarak bizlerin,  sorumlu olduğumuz alanlardan biri ve hatta en önemlisi ülkemiz insanının ihtiyacı olan yeterli ve güvenilir gıdanın temin edilmesinde oluşturulacak planlama ve politikaları birlikte gerçekleştirme durumudur. 

Bu meyanda ülkemizdeki gıda güvencesi ve gıda güvenilirliğini sağlamada yaşanan bazı sorunları ifade etmek tarafımızca faydalı olacaktır;

Türkiye` nin tarımsal hammadde üretiminde mevcut potansiyelini kullanmakta yetersiz kalması ve önemli ölçüde yurt dışından gıda ham maddesi ithal etmesi

Kırsaldan kentlere göç olayının hızlı bir şekilde artış göstermesi sonucu tarımsal üretimde bulunacak insan sayısı azalması

Elde edilen tarımsal ürünlerin, gıda sanayinde işlenerek katma değerinin artırılması ve tüketiciye güvenilir biçimde ulaşmasında son yıllarda bir ilerleme görülse de istenen seviyeye ulaşılamaması 

Tarımsal ürünlerle değer yaratan üreticilerin ekonomik anlamda hakkettiğini alamaması,   sistemin aracı ve sanayici lehine oluşması

Gıda sanayinin daha çok küçük işletmeler üzerinde olması nedeniyle küresel ölçekte rekabet gücünün yaratılamaması

Ülke nüfusun hızlı artışı yanında istihdamın daha düşük ölçekte gerçekleşmesi

Gıda işletmeleri, yeni bilimsel tekniklerin kullanılmasında önemli bir ilerleme sağlamış olsa da inovasyon yaratacak ARGE yatırımlarını gerçekleştirmede yetersiz kalması 

İstihdamı Zorunlu Personel Sorunsalları

Ülkemizde gıda güvenirliliği sağlamak adına şu ana kadar çıkarılan 560 sayılı KHK,sonrasındaki 5179 sayılı kanun ve şu anda yürürlükte olan 5996 sayılı kanunda da çeşitli isimlerle de olsa istihdamının fayda sağlanacağı düşünülen meslek mensuplarından, hukuki düzenlemelerin amaç kısmında belirtilen unsurların gerçekleşmesi sağlanmamıştır.

Gıda işletmelerince,ticari anlamda katma değer sağladığını düşünülmedikleri için mühendis istihdamını yalnızca kanuni bir zorunluluk olarak görmektedir.Bu sebepten dolayı çok düşük ücretlerle ve güvencesiz çalıştırmak istemektedir.

Hangi Gıda işletmelerinde İstihdamı Zorunlu Personelin çalıştırılması gerektiğini sağlayan belgelerden olan kapasite raporu, düzenleyici kuruluşlarca son derece teknikten uzak ve yanlış  bir şekilde düzenlenerek, bir çok işletmede mühendis istihdamı sağlanamamıştır.

Türkiye`de eğitim ve öğretim sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle, çok sayıda yükseköğrenim kurumundan, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan mühendis mezun olmuştur.

ÖSYM`ce düzenlenen yükseköğrenim sınavında çok düşük puanlarla mühendislik fakültelerine kaydolan öğrencilerin gerek öğrenim süreci gerekse de mezuniyet sonrası kişisel gelişimlerini artırıcı unsurlarda bulunması zayıf kalmaktadır.

Gıda işletmelerinin gelişim sağlamalarına ve güvenilir gıda üretimine beklenen ölçüde katkı sağlayamamışlardır.

Meslek Odaları genel anlamda üyelerini koruyucu bir yaklaşım sergilemiş,bu durum sorunların çözümüne katkı sağlayamamıştır.

Gıda güvenirliğini sağlamada düzenleyici kurum durumunda olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, gerek hukuki düzenlemelerin oluşturulması gerekse de yapılan düzenlemelerin uygulamaların hayata geçirilmesinde bu konunun taraflarıyla gerekli eşgüdümü sağlayamamıştır.

Hukuki düzenlemelerde İstihdamı Zorunlu Personelin iş tanımı tam olarak yapılmamıştır.

Düzenleyici bir kuruluş olan Bakanlığımız, İstihdamı Zorunlu personelin işletmeler için gerekliliğinin anlatılması noktasında yeterlilik gösterememiş ve sorunların çözümü noktasında muhatapların bir arada sorun çözme imkânını sağlayamamıştır.

İstihdamı Zorunlu Personelin ücretinin işletme sahibinden alıyor olması, mühendislikten beklenen faydanın sağlanmasında en önemli engellerden olmuştur.Bu sorunun çözümünde Bakanlığımız gerekli adımları atmamıştır.

Bakanlığımız, taşra teşkilatlarınca yapılan gıda denetimlerinde, İstihdamı Zorunlu Personelin moral ve motivasyonunu artırıcı bir yaklaşım sergilememiş hatta gıda işletmelerinde mühendis istihdamın gerekliliğinin hukuksal tanımına uygun işletmede olup-olmadığı bile denetlenmemiştir.

Sonuç olarak; Ülkemizin mevcut potansiyelinin en iyi şekilde kullanılarak yeterli ve güvenilir gıda üretiminin sağlanması başta Bakanlığımız olmak üzere, Meslek Odaları ve tüm muhatapların ortak görevidir.

Ülkemiz şartlarında gıda güvencesini sağlarken, o gıdanın güvenilir olmasını teminen ülkemiz şartlarında,önemli bir gelişim olan mühendislik bilgi ve tecrübesinin gıda işletmeleriyle buluşturulması önemli bir kavram olmakla beraber bu konuya ilişkin her türlü eksiklikler ve yapılması gerekenlerde gözden kaçırılmamalıdır.

Bizler TMMOB`a bağlı Meslek Odaları olarak daha güçlü bir Türkiye`de, bütün insanımızın mutlu ve huzurlu olduğu bir yaşam sürmesi için her türlü işbirliğine açık olduğumuzu belirtiriz.

Saygılarımızla.  

 

TMMOB          TMMOB             TMMOB

Gıda Mühendisleri Odası Kimya Mühendisleri Odası         Ziraat Mühendisleri Odası

 

İSTİHDAMI ZORUNLU PERSONEL EĞİTİM PROGRAMI

1. Gün

 5996 Sayılı Kanun,

 5326 sayılı Kanun ve ceza uygulamaları, 

Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik,

Türk Gıda Kodeksi (Yayımlanan Tebliği ve Yönetmelikler)

2. Gün

Gıda işletmelerinde Hijyen ve sanitasyonuygulamaları

3. Gün

Ürün teknolojisi (Un ve unlu mamuller,şeker ve şekerli ürünler,süt, yağ, et vb.ürünler) 

Gıda üretiminde oluşabilecek risk faktörleri ve kritik kontrol noktaları

( Bulaşanlar,kalıntılar,bitki koruma ve veteriner ilaçları  v.b.) 

Gıda güvenliği yönetim sistemleri ve Temel HACCP esasları 

4. Gün

Gıda sektörüne ait yeni yaklaşımlar

İç tetkik esasları

Kurum/tesis ziyaretleri

5. Gün

İstihdamı zorunlu personel etik davranış kuralları

Sınav

Okunma Sayısı: 1840

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME