KMO

17.ULUSAL 3. ULUSLARARASI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ VE KİMYASINDAKİ SON GELİŞMELER SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

    Yayına Giriş Tarihi: 25.11.2019  Güncellenme Zamanı: 25.11.2019 15:50:31  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 25.11.2019 15:09:31

Her iki yılda bir Bursa Şubemizin katkıları ile düzenlenen, 17. Ulusal 3. Uluslararası Tekstil Teknolojisi ve Kimyasındaki Son Gelişmeler Sempozyumu Bursa Akademik Odalar Birliği Salonlarında gerçekleştirildi.

Odamızın Bursa Şubesi ile Tekstil Mühendisleri Odasının Bursa Şubesinin ortaklaşa düzenlediği sempozyum 20-21-22 kasım tarihlerinde Bursa` da gerçekleştirildi. Üç gün süren uluslar arası sempozyumda elli yedi adet bildiri sunuldu ve sempozyum son gün gerçekleştirilen bir panel ile sona erdi. Odamız adına Bursa Şube Başkanımız Rengin Demiröz ve Oda Başkanımız Dr. Ali Uğurlu birer konuşma yaptığı sempozyum açılışında Oda Başkanımız Dr. Ali Uğurlu aşağıdaki konuşma ile katılımcılara hitap etmiştir.

"Değerli katılımcılar, Sevgili meslektaşlarım,

Neredeyse gelenekselleşmiş hale gelen ve her iki yılda bir  Bursa Şubemizin katkıları ile düzenlenen, 17. Ulusal 3. Uluslararası Tekstil Teknolojisi ve Kimyasındaki Son Gelişmeler Sempozyumuna hoş geldiniz. Hepinizi Kimya Mühendisleri Odası ve şahsım adına saygı ile selamlıyorum.

Değerli katılımcılar; yaklaşık 30 yıldan bu yana her iki yılda bir yapageldiğimiz Tekstil Teknolojisi ve Kimyasındaki Son Gelişmeler Sempozyumunu bir süreden beri Tekstil Mühendisleri Odamızla birlikte, uluslararası bir düzeyde gerçekleştirmekteyiz. TMMOB` ye bağlı bu iki oda adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Basitçe söylemek gerekirse tekstil; insanlık serüveninde madenlerin keşfi, tarıma ve yerleşik yaşama geçiş kadar önemli bir duraktır. Önceleri,  insanların örtünmesi, sonraları ise günlük hayatta kullanılan bazı gereçlerin kullanılması ihtiyacından ortaya çıkan iplik ya da dokuma  olgusu;  varmış olduğumuz dünyada insan ufkunun anlamakta zorlandığı bir teknoloji ve üretim çeşitliliği devamında  tekstil olarak adlandırılmaktadır. İplik,  dokuma ve kumaş;  gelişen hayatın çok farklı alanlarında çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılır olmuştur. Giyimden, ambalaja, yüke maruz örtülerden, sıkı dokumalara, yelkenlerden, paraşüte, teknik amaçla kullanılan tekstillerden, tıbbi tekstillere, yanmaz kumaşlara, su geçirimsiz ve nano kumaşlara kadar artık her şey tekstildir ve tekstil hayatın her alanındadır.

Günümüzde sanayileşmenin hayatın çok değişik alanlarında yaşanması, üretilen malzemelerin çok farklı ortamlarda kullanılması, mevcut malzemelerin özeliklerini de tartışma konusu yapmıştır. Bu durum nitelikleri açısından daha ekonomik, estetik ve özelikleri açısından üstün malzemelere olan gereksinimi doğurmuştur.  Estetik, kolay üretilebilen, bulunduğu yer ve koşullarda en iyi performansı gösterebilecek yeni ürünlerin gerekliliği günümüz koşullarında tartışılmaz bir kabuldür. 

Özellikle giyim – konfeksiyon, ev içi donanım, otomotiv, mobilya, tarım gibi sektörler tekstillerin en fazla gereksinim duyulduğu alanlardır.  Ülkemiz için,  deyim yerindeyse sanayinin öncüsü olan bu alanlarda hızla yaşanan gelişmeler yeni ürünlere olan gereksinimi de zorlamıştır. Bu nedenle Tekstil ve onunla ilgili kimya sektörü ve teknolojisi hızla gelişmekte ve sektör tarafından neredeyse her gün bir yeni ürün piyasaya sürülmektedir. Öyle ki tekstildeki bu yeni ürünler bazı avantajları nedeniyle geleceğin malzemeleri olarak tanımlanmaktadır.

Değerli konuklar tekstil son üründür. Alt yapısı büyük ölçüde kimya sanayine daha doğru bir deyişle tekstil kimyasallarına dayanmaktadır. İplikten, boyar maddelere, terbiyeleme işleminden, asitlere, tuzlardan bazlara kadar bir dizi malzeme ve işlem kimya ve kimyasaldır. Bu demektir ki tekstil sanayisi aynı zamanda kimya sanayidir. Tekstil üretimindeki proseslerin büyük bir bölümü kimyasal malzemelerin kullanıldığı kimyasal işlemlere dayanmaktadır. 

Sektörün gelişmesi; daha sağlıklı, sürdürülebilir, özellikleri açısından kullanılan ortama uygun ürünlerin üretilebilmesi büyük ölçüde sektörün kimya mühendisliği alanı ile ilgilidir. Bu alan alabildiğine gelişmeye ve inovasyona açık olduğu kadar aynı zamanda sorunludur da. Sağlık ve çevre bu sorunların en yoğun yaşandığı alanlardır. Sektörün, son yıllarda yaşanan küresel rekabet karşısında yenik düşmesinin yarattığı sonucu,  üretimde telafi etmek için kaliteden verilen ödün;  ekolojik, çevre, sağlık alanlarında bazı sorunların da sıkça yaşanmasına neden olmuştur. Bunlar önemlidir ve sektörün geleceği açısından paydaşlarca dikkatlice değerlendirilmelidir. 

Değerli katılımcılar,

Odamız tarafından düzenlenen bu etkinlikte üç gün boyunca, bilim insanlarımız, sektörde görev alan meslektaşlarımız ve üreticiler yeni araştırmalarını sunarak tespitlerde ve önerilerde bulunacaklardır. Sizlerin aktif katılımları ile bu alanda geleceğe yönelik yeni ufukların açılacağı inancını taşıyoruz.

Değerli katılımcılar,

Her ürün gibi bu kongremiz de bir emeğin sonucudur. Bu nedenle düzenleme, bilim, danışma ve yürütme kurullarına, katkı sağlayan bildiri sahiplerine, sergi alanında yer alan sektör temsilcilerine, odamız Bursa Şube Başkanı ve yönetim kurulu üyelerine, çalışanlarına, öneri ve soruları ile sempozyumu zenginleştirecek siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum. Aynı dileklerimi Tekstil Mühendisleri Odası, Bursa Şube başkanı ve yönetim kurulu için de yineliyorum.

Kimya mühendislerini, sektörün bileşenlerini ve sevgili öğrenci arkadaşlarımızı, KMO çatısı altında bizlerle birlikte öneri ve düşünce geliştirmeye, birlikte üretmeye, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmaya çağırıyoruz. Sempozyumun,  ülkemize, Tekstil Teknolojisi ve Kimyası alanına katacağı değerin, bundan sonraki yapılacak çalışmalarla daha da ileri götürüleceği umuduyla KMO adına sizlere saygılarımı sunuyorum."

 

Okunma Sayısı: 245

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME