KMO

BAZI YÖNETMELİKLERİN KRİTERLERİ DEĞİŞTİRİLEREK VEYA YÜRÜRLÜK TARİHLERİ ERTELENEREK KİRLİLİĞE, HASTALIKLARA VE ÖLÜMLERE DAVETİYE ÇIKARILIYOR!

    Yayına Giriş Tarihi: 01.10.2012  Güncellenme Zamanı: 17.05.2013 14:32:35  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 16 Haziran 2012 tarihinde ülkemiz için çok önemli olan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ n de değişiklik yapılmasına ve 31 Temmuz 2012 tarihinde Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik’ in ise yürürlük tarihini iki yıl erteleyerek, olabilecek hava kirliliğine, kazalara, maddi kayıplara ve ileride olabilecek hastalık ve ölümlere alt yapı hazırlamıştır.

 

ÇŞB`lığı gittikçe sanayileşen ama bu sanayileşme ile birlikte yeryüzünü, gökyüzünü kirleterek insanların yaşam alanlarını kısıtlayan sanayi tesisleri tarafında yer alarak Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde kamuya, ilgili meslek kuruluşlarına herhangi bir açıklama yapmadan, görüşünü almadan ve gerekçesiz olarak çok önemli bir değişikliğe gitmiştir.

Bu Yönetmeliğin amacı, sanayi ve enerji üretim tesislerinin faaliyeti sonucu atmosfere yayılan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halindeki emisyonları kontrol altına almak; insanı ve çevresini hava alıcı ortamındaki kirlenmelerden doğacak tehlikelerden korumak; hava kirlenmeleri sebebiyle çevrede ortaya çıkan umuma ve komşuluk münasebetlerine önemli zararlar veren olumsuz etkileri gidermek ve bu etkilerin ortaya çıkmamasını sağlamaktır.

ÇŞB yaptığı değişikliklerle yönetmelik kapsamında belirtilen kriterlerin yer aldığı, limit değerlerin sunulduğu Ek-1 yerine Ek-7` nin esas alınması gerektiğini ifade ederek yönetmelik kabul kriterlerini ve sınır değerleri değiştirmiştir. Esas alınması istenilen Ek-7` deki sınır değerlerin bazıları yumuşatılarak limitler esnetilmiştir.

Daha önce uygulanan bazı sınırlamalar yeni ekte ortadan kaldırılmış, tablolarda verilen ve sınırlanması istenen Asbest gibi bazı kanser yapıcı ve zararlı kimyasallar tablolardan çıkartılmıştır. Yine bu tablolarda verilen zararlı, kanser yapıcı gibi bazı kimyasallar ise sınıf değeri düşürülerek daha az zararlı olarak zikredilmiştir.

Yine aynı bakanlık Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik` inde ise yürürlük tarihini iki yıl erteleyerek olabilecek kazalara, hastalıklara ve ölümlere alt yapı hazırlamıştır. Söz konusu yönetmelik tehlikeli maddeler bulunduran kuruluşlarda büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve olası kazaların meydana gelmesi halinde insanlara ve çevreye zararının daha az olmasını sağlamak amacıyla yapılması gereken yaptırım ve sınırlamaları tanımlayan bir yönetmeliktir.

Sanayileşme ile birlikte; bu alandaki kontrolsüzlüğün de etkisi ile birlikte ülkemizde son yıllarda meydana gelen patlama, yangın gibi endüstriyel kazalar hatırlandığında söz konusu yönetmeliğin yürürlük tarihini iki yıl ertelemenin kazalara ve ölümlere davetiye anlamına geldiği görülecektir. Ertelemenin hangi gerekçe ile yapıldığı açıklanmamaktadır. Ülkemiz topraklarının % 92` sinin ve büyük sanayi merkezlerimizin % 98` inin deprem kuşağı içerisinde yer aldığı düşünüldüğünde bu ertelemenin hangi ölçüde risk taşıdığı daha iyi anlaşılacaktır.

Geçen yıl Ostim`de ve geçtiğimiz ay da Tuzla`da ve Afyon`daki patlamalar ve sonucunda meydana gelen maddi kayıplar ile trajik ölümlerin ardından söz konusu yönetmeliğin neden iki yıldır yürürlüğe girmediğini sorgularken, yönetmeliğin önümüzdeki iki yıl da yürürlüğe girmeyeceğini ve ertelendiğini öğreniyoruz. İlgililerden kamuoyuna erteleme nedenleri ile birlikte gerekli açıklanmaların yapılmasını talep ediyoruz.

İlginçtir aynı yönetmelikte; daha dün Afyon‘daki askeri alanda meydana gelen ve 24 yurttaşımızın hayatını kaybettiği cephanelik patlaması yok sayılarak askeri kuruluş ve tesisler, petrol ve doğalgaz boru hatları ve taşımacılığı, rıhtım, liman ve iskelelerde yapılacak yükleme ve boşaltmalar ve minerallerin kimyasal işletmeciliği istisna sayılarak bu yönetmeliğin dışında bırakılmıştır.

ÇŞB‘nı yaptığı bu hatalı uygulamadan derhal vazgeçmeye yönetmeliklerdeki değişiklikleri iptal etmeye ve yönetmelikleri derhal yürürlüğe koymaya davet ediyoruz. Aksi durumda bu iki uygulama yönetmeliğinin ertelenmesi nedeni ile olabilecek kirliliklerin, kazaların, hastalıkların ve ölümlerin müsebbibi olacaktır.

Kimya Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 380

Tüm Basın Açıklamaları »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME