KMO

II. TEHLİKELİ KİMYASALLARIN YÖNETİMİ SEMPOZYUM VE SERGİSİ SONUÇ BİLDİRGESİ

    Yayına Giriş Tarihi: 27.02.2012  Güncellenme Zamanı: 03.05.2013 11:23:08  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 03.05.2013 11:23:48

12-13 Ocak 2012 tarihinde Ankara Milli Kütüphanede düzenlenen `II. Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu ve Sergisi` sonuç bildirgesi yayımlandı.

 TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından ikincisi yapılan "Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyum ve Sergisi" 12-13 Ocak 2012 tarihinde 166 delege toplam 391 katılımcı ile Ankara`da gerçekleştirilmiştir. Düzenlenen 7 oturumda sözel 29 bildiri sunulmuştur.  Sempozyumda bir de çağrılı konuşmacı söz almıştır. Sempozyum sonunda "Türkiye`de İşçi Ölümleri ve İş Kazaları" başlıklı panel düzenlenmiştir.

Sempozyum, tehlikeli kimyasalların üretiminden, bertarafına kadar olan süreçlerde kimyasalların yarattığı tehlikelerin azaltılması için alınması gereken önlemlerin tartışılmasına olanak sağlamıştır. Birinci sempozyumdan farklı olarak tema olarak seçilen afet durumunda tehlikeli kimyasalların yönetimi sorunu ve Odamızın konuyla ilgili yaptığı çalışmalara değinilmiştir.   Sempozyum bildirilerin içeriği açısından çalışanların toplumun ve çevrenin güvenliğinin arttırılmasına büyük fayda sağlamıştır.

II. Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu sürecince yapılan tespitler, sorunlar ve çözüm önerileri aşağıda sıralanmıştır.

 

  • Direktiflerin getirdiği yasal zorunluluklar doğrultusunda REACH Tüzüğü kapsamında yalnızca AB ülkelerine ihracat yapan ilgili kuruluşlar değil, ülkemizdeki riskli ortamlarda kullanılan ekipmanlar ve çalışanları açısından da konuya gereken önem verilerek gereklilikleri yerine getirilmelidir.

 

  • Yaşanan iş kazaları denetim ve güvenlik kültürü oluşturmadaki yetersizliğin bir göstergesidir. Güvenlik kültürü oluşturmada ve iş kazalarını azaltmada devlet meslek örgütleri, üniversiteler ve uzmanlarla işbirliği içerisinde olmalıdır. İş kazalarını önlenmesi için bilimsel çalışmalar yapılmalı gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.

 

  • Tehlikeli kimyasalların afet sürecinde yönetimi için ülke çapında bir acil önlem planı oluşturulmalı devlet, meslek örgütleri, üniversiteler ve bilim insanları ile birlikte sistematik bir çalışma yapmalıdır. Özellikle Marmara bölgemizde hazırlanacak plan gereği tatbikatlar yapılmalı ve sanayi bölgesinde yaşayanlar bilinçlendirilmelidir.

 

  • Tehlikeli kimyasalların zararları konusunda bilinçlendirme ile birlikte denetimlerde yapılmalıdır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki özellikle Kocaeli Dilovası bölgesinde kanser vakaları hızla artmaktadır. Sağlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları denetimlerini artırmalı ve gerekli emisyon ölçümlerini yapmalıdır.

 

  • Kimya mühendisleriyle, kimyagerlerin var olan 6269 sayılı yasa ve uygulama yönetmeliğini uygulanmamaktadır. Mevzuat gereği kimya hizmetleri ile kimya teknolojisi ve uygulanmasına ilişkin sanayi işyerleri, bu işlerle ilgili olarak bir "Sorumlu Müdür" bulundurmak zorunluluğu olmasına rağmen 20 bine yakın kimya mühendisinden ancak, KMO`ya kayıtlı 811 sorumlu müdür Kimya Mühendisi bulunmaktadır.

 

  • Tehlikeli Maddeler Ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmeliğe göre üretici ve ithalatçı firmalar bu formları kullanıcılara Türkçe sağlaması gerekmektedir. Bu zorunluluğa rağmen firmalar güvenlik bilgi formlarını kendi dillerinde göndermektedir. Bu konuda denetimin artırılması ve formların Türkçe olarak kullanıcıya ulaştırılması gerekmektedir.

 

  • Afet durumunda tehlikeli kimyasalları yönetebilmek için uygun ve güvenli depolama standartları uygulanmalıdır. Kimyasalların taşınması için ADR kuralları uygulanmalı ve denetlenmelidir.

 

  • Organize Sanayi Bölgelerindeki işletmeler toplam iş yerlerinin %93`ünü oluşturmaktadır. Merdiven altı olarak tabir edilen her türlü güvenlik ve sağlık denetimlerinden uzak üretim yapılan işyerlerinde iş kazalarının ve çevre felaketlerinin oluşması kaçınılmazdır. Ostim Organize Sanayi Bölgesinde, Davutpaşa`da yaşanan patlamalar denetim ve bilinç konusunda ne kadar geri olduğumuzun bir göstergesidir. Bu acı olayları tekrar yaşamamak için,  OSB`lerin denetimi konusunda Kimya Mühendisleri Odası uzman üyeleri ile denetime ve yardıma her zaman açıktır.

 

  • Tehlikeli atıkların bertarafı ile ilgili etkin bir kayıt sistemi oluşturulmalıdır. Atıkların nereye ne şekilde atılacağı ve nasıl bertaraf edileceği konusunda işletmeler bilinçlendirilmeli ve düzenli denetimlerle işletmeler kontrol altına alınmalıdır.

 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası

Ankara Şubesi Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 251

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME